2. Які категорії дітей відносяться до пільгових категорій?

Безкоштовним одноразовим гарячим харчуванням у школах за рахунок коштів місцевого бюджету забезпечені такі категорії дітей:

  • діти–сироти;
  • діти, позбавлені батьківського піклування;
  • діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
  • діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних та інклюзивних класах;
  • діти із прийомних сімей;
  • діти-вихованці будинків сімейного типу;
  • діти з інвалідністю;
  • діти працівників органів міністерства оборони та внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків;
  • діти, батьки яких беруть та/або брали участь в антитерористичній операції на Сході України, загинули чи стали інвалідами.

У цьому 2019 році до пільгових категорій додали також дітей, батьки яких є Героями Небесної Сотні, постраждалими учасниками Революції Гідності або стали інвалідами в наслідок бойових дій.

3.Чи відшкодовується харчування учням пільгових категорій у період їх відсутності у школі?

Згідно з чинним законодавством у разі відсутності учнів під час навчання компенсація за харчування не проводиться.

4. Чи мають право батьки протягом навчального року написати заяву про відмову від харчування чи бажання отримувати його?

Так, батьки у будь-який час протягом освітнього процесу можуть дати згоду на харчування своєї дитини або відмовитися від харчування, написавши відповідні заяви.

5. Хто забезпечує контроль за організацією харчування у закладах загальної середньої освіти?

Контроль за організацією, забезпеченням та якістю харчування у закладі забезпечує керівник закладу, відповідальна особа за організацію харчування  та медичний працівник.

Наказом керівника закладу призначається особа відповідальна за організацію харчування дітей зі складу адміністрації, до обов’язків якої входить: координація діяльності з роботою медичного персоналу щодо контролю за харчуванням дітей; відпрацювання режиму і графіка харчування дітей, режиму чергування педагогічних працівників в обідній залі; опрацювання інформації щодо кількості дітей, які потребують гарячого харчування (у тому числі дітей пільгових категорій); контроль за додержанням дітьми правил особистої гігієни та вживанням готових страв, буфетної продукції; контроль за санітарно-гігієнічним станом обідньої зали тощо.

Відповідно до санітарних правил і норм медичний працівник закладу здійснює щоденний контроль за якістю продуктів, що надходять до їдальні, умовами їх зберігання, дотриманням термінів реалізації і технології виготовлення страв, санітарно-протиепідемічним режимом харчоблоку, фактичним виконанням щоденного меню.

У випадку, коли у батьків є побажання, зауваження, рекомендації, пропозиції щодо організації харчування необхідно звернутися до керівника закладу, заступника керівника закладу, який відповідає за організацію харчування у закладі.

Джерело: http://35.zosh.zt.ua/activity/food/