A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Удобненський ліцей
Маяківської сільської ради
Одеського району
Одеської області
Управління освіти Маяківської сільської ради

Сьогодні на “традиційні” ризики для життя та здоров’я малечі накладаються ще й ризики війни. Тож ось перелік небезпек, захист від яких актуальний зараз для кожної дитини, що знаходиться в Україні:

Дата: 01.06.2023 11:05
Кількість переглядів: 14

🧐👶 Сьогодні на “традиційні” ризики для життя та здоров’я малечі накладаються ще й ризики війни. Тож ось перелік небезпек, захист від яких актуальний зараз для кожної дитини, що знаходиться в Україні:

🔴 Інфекційні хвороби. Від близько 15 інфекцій можна захистити дитину з допомогою вакцинації. Дотримуйтеся Національного календаря і, за можливості, щепіть дитину додатково - від ротавірусу, пневмококу, вірусу папіломи людини, вітрянки тощо. Адже хвороби виснажують фізично, морально та матеріально, забирають дорогоцінний час, який можна витратити на ігри, навчання та подорожі. Не забувайте і про інфекції, проти яких вакцин не існує. Навчайте дітей правилам особистої гігієни, етикету кашлю, а підлітків - правилам безпечного сексу. Знання та відпрацьовані навички вбережуть ваших дітей від більшості існуючих інфекцій.

🟠 Травми. Щороку в Україні сотні дітей зазнають важких та смертельних травм в обставинах, яким можна було б запобігти: утоплення, падіння з висоти, ДТП тощо. Батьківський нагляд та правила безпеки - це простий та ефективний спосіб уберегти дитину. Тож подбайте про запобіжники на вікнах, якщо маєте дітей до 6 років, використовуйте дитяче крісло для перевезення маленької дитини в машині, слідкуйте, щоб підлітки були пристібнуті в автівці, а на велосипеді чи самокаті - у шоломі. Завжди пильнуйте дітей біля водоймів. І навчіться надавати першу допомогу дітям!

🟡 Обстріли. Дорослі і діти продовжують гинути в українських містах і селах у результаті ворожих атак. Тому важливо продовжувати дотримуватися встановлених правил: під час оголошеної повітряної тривоги спуститися в укриття, взявши з собою “тривожну валізу”, а в разі відсутності укриття поблизу або неможливості дістатися до нього - дотримуватися правил двох стін. Важливо власним прикладом демонструвати дитині правильну поведінку і привчати діяти за алгоритмом, щоб уберегти її від травм та загибелі.

🟣 Міни. Деокуповані території та території, де відбувались активні бойові дії, на десятки років залишаться потенційно небезпечними через мінування та нерозірвані снаряди. Якщо ви повертаєтеся на такі території, проживаєте там чи знаходитеся тимчасово, навчайте дітей мінної безпеки і завжди пильнуйте їх. Пам’ятайте самі, що замінованим може бути будь-який предмет, включно з дитячими іграшками та коштовними речами, і постійно нагадуйте про це дітям.

🟤 Психічні розлади. Війна щодня наносить велику шкоду нашому психічному стану. Але діти ще більш вразливі, адже їхня психіка тільки формується. Негативний вплив спричиняють надмірне навчальне навантаження, потік поганих новин, розлука або втрата близьких, зміна місця проживання, стресуючі батьки, перебування в небезпеці тощо. Як можна полегшити сьогодення дитини навіть у таких важких обставинах і попередити серйозні розлади її психіки? Будьте поряд, створюйте вдома, навколо дитини здорову психологічну атмосферу, допоможіть зберегти та примножити друзів, рівномірно розподілити розумове та фізичне навантаження, відмежуйте дитину від потоку фейкових та травмуючих новин. У разі якщо обстановка не дає дитині висипатися (постійні нічні повітряні тривоги та обстріли), розгляньте варіант переїзду в більш спокійне місце.

👨‍👩‍👦✍️ Шановні батьки! Дбаючи про своїх дітей, не забувайте про своє власне здоров’я та свій психічний стан. Тільки маючи внутрішні ресурси та фізичні сили, ви зможете в повній мірі потурбуватися про безпеку та захист своєї малечі.

#ДеньЗахистуДітей

#ДайШансЗдоровю

#БутиЗдоровим

#ЦГЗ_Одеса


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи хотіли би продовжити дистанційне навчання?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень